Recept na maďarský guláš
Vraví sa, že do gulášu ide toľko cibule, koľko mäsa. Ale objemovo, nie na váhu! Guláš by bol z veľkého množstva cibule príliš sladký a z mála cibule zasa planý. Takže si nakrájame do misky mäso a do rovnakej misky nasekáme v rovnakom množstve cibuľu.
Cibuľu potom osmažíme na masti na strednom plameni dokým nezozlátne a trochu neskaramelizuje. Vtedy je to ono.
Ďalej pridáme pokrájané čerstvé paradajky. Dobré sú paradajky z plechovky - lúpané a krájané, ktoré sú dobre zrelé a chutné. Paradajky podusíme na cibuli, aby vznikla červená hustá kaša. Je potrebné nechať skoro všetku tekutinu odpariť.
Do tohto cibuľovo-paradajkového základu prisypeme sladkú aj štipľavú mletú papriku a pre farbu a výraznejšiu chuť pridáme aspoň lyžicu maďarskej paprikovej pasty. Paprikovú pastu predávajú v potravinách pod názvami "Eros Pista" alebo "Paprika krém".
Ďalej pridáme do základu mäso nakrájané na väčšie kocky a za stáleho miešania restujeme. Pridáme soľ a miešame ďalej, kým sa mäso nezatiahne.
Pridáme nakrájané svetlozelené papriky - slovenské alebo maďarské, ktoré zvýraznia vôňu gulášu. Ak chceme guláš pikantnejší, pridáme teraz nasekané feferónky alebo chilli papričku. Podlejeme trochou vody, premiešame a kastról zakryjeme, aby sa guláš dusil na miernom ohni.
Vodou podlievame postupne. Občas premiešame a sledujeme, aby guláš vrel. Dusíme, pokým nie je mäso mäkké. Po asi dvoch hodinách sa prebytočná tekutina odparí, guláš sa sám zahustí a mäso je krehké.
Hotový maďarský guláš by sa mal podávať s haluškami, alebo s bielym maďarským chlebom. Alebo urobíme houskové knedlíky, ako sa u nás často podáva.